'Voordat teams om extra capaciteit of middelen vragen, moeten ze aantonen waarom het niet lukt om het gewenste resultaat te behalen met behulp van AI. Hoe zou dit onderdeel van het werk eruitzien als er al autonome AI-agenten in het team zaten? Alleen al die vraag kan leiden tot verrassend leuke discussies en projecten.'
Deze boodschap deelde Tobi Lütke, CEO van Shopify, in een interne memo aan zijn team.
Het laat precies zien welke kant we op gaan. AI is niet langer een optioneel tooltje aan de zijlijn, maar wordt steeds meer een integraal onderdeel van hoe we werken. Het verschuift werkzaamheden en opent nieuwe mogelijkheden voor mensen.
En het tijdperk van goed werkende AI-agents komt ook heel snel dichterbij. Alle grote AI-bedrijven zetten daar vol op in. OpenAI lanceerde onlangs Operator, Microsoft kondigde deze week Copilot Actions aan, en nieuwkomer Genspark kwam met een indrukwekkende 'Super Agent'.
In deze Marketing AI Friday
Lancering podcast AI & Leiderschap
Volgende stap AI-data-analist Brian: ook in de marketingdashboards beschikbaar
Volledig geïntegreerd AI-gebruik is vanaf nu de nieuwe standaard bij Shopify
Nieuwe gratis AI-trainingen van OpenAI, NVIDIA en Google
ChatGPT kan nu nog meer onthouden
AI als fundering van alles: dit is Google's nieuwe AI-aanpak
Microsoft Copilot: jouw persoonlijke AI-partner
Genspark lanceert Super Agent: een indrukwekkend goede AI-agent
Runway lanceert Gen-4 Turbo: video’s in 30 seconden
Midjourney V7: sneller beeld maken én beter afgestemd op jouw stijl
Uitnodiging voor live webinars.
Aan de slag met je eigen marketing AI-team.
Lancering podcast AI & Leiderschap
Yes, de allereerste aflevering van onze podcast AI & Leiderschap staat live!
Samen met Aaron Mirck en Denis Doeland ga ik in gesprek met leiders die actief bezig zijn met AI in hun organisatie. Wat werkt wel, wat niet? Hoe zorg je voor verantwoorde toepassing, succesvolle implementatie en betrokken teams?
Deze eerste aflevering trappen we met z’n drieën af en bespreken we wat er nu speelt in het AI-landschap en waarom AI-leiderschap onmisbaar is. We hebben het over:
✔️ Waarom veel bedrijven het tempo van AI-ontwikkelingen nauwelijks nog kunnen bijhouden.
✔️ Hoe Voetbal International AI inzet voor geautomatiseerde wedstrijdverslagen.
✔️ Wat AI-agents zijn en hoe die samenwerken met mensen in Slack of Teams.
✔️ Waarom AI-geletterdheid belangrijk wordt voor elke organisatie.
✔️ Wat de risico’s zijn van AI en wie verantwoordelijk is als het misgaat.
✔️ Hoe leiders het verschil maken: tussen slimme inzet en ongecontroleerde hype.
Deze podcast is voor iedereen die AI wil inzetten met visie en verantwoordelijkheid.
We zijn benieuwd wat je van deze eerste aflevering vindt. En ken je een AI-leider (of ben jij die zelf) met een goed verhaal, visie en aanpak? Laat het ons weten, we horen graag welke namen jij tipt voor een volgende aflevering.
Volgende stap AI-data-analist Brian: ook in de marketingdashboards beschikbaar
Vorig jaar vroegen we het team: “Wat als je tien nieuwe collega’s mocht aannemen?” Onze data-analist Nina wist het meteen: iemand die al haar rapportages en analyses zou overnemen.
Zo begon het aannameproces van Brian. Geen mens, maar een AI-collega. Eerst bouwden we hem als rapportagespecialist. Later leerde hij communiceren via Slack of Teams. Je stelt hem een vraag en hij reageert direct. Dat bespaart Nina (en andere collega's) dagelijks uren werk.
Brian is klaar voor een volgende grote stap.
Tijdens de webinar Marketing Data in de Praktijk op 23 april geven we een preview van Brian in onze marketing dashboards. Je kunt hem straks direct vragen stellen over de data die je aan het bekijken bent. Brian komt ook zelf met inzichten en leert van eerdere gesprekken. Hij signaleert afwijkingen, trends en deelt automatisch aanbevelingen en aandachtspunten in Slack of Teams. Alsof je een data-analist naast je hebt die constant voor je aan het werk is en altijd beschikbaar is.
Brian staat niet op zichzelf.
We zien deze ontwikkeling ook bij contentplanning, copywriting en klantenservice. AI-collega’s nemen steeds vaker routinematige taken over en doen dat sneller dan wij als mensen. Dat betekent dat onze rol als marketeer verandert. Minder tijd kwijt aan herhaling, meer ruimte voor strategie, creatie en innovatie.
Doe je nu nog veel werkzaamheden hetzelfde als voorheen? Ga experimenteren en ontdek hoe je AI als waardevolle collega kunt gaan inzetten.
Heb je nog een zetje nodig om nu écht in actie te komen? Bekijk hieronder wat de CEO van Shopify afgelopen week intern deelde met zijn team. Dit gaat bij steeds meer bedrijven de realiteit zijn.
Volledig geïntegreerd AI-gebruik is vanaf nu de nieuwe standaard bij Shopify
Afgelopen week dreigde een interne memo Tobi Lütke, CEO van Shopify, gelekt te worden, waardoor hij het bericht zelf naar buiten bracht.
In het bericht aan zijn team liet hij weten dat AI geen tool meer is aan de zijlijn, maar een vaste collega die je inzet voor research, copy, strategie en het bouwen van prototypes.
"Het gebruik van AI als denkhulp, onderzoekspartner, criticus of codeerbuddy is geen uitzondering meer. Het is de norm. Wie AI niet omarmt, raakt achterop. Stilstand is vertraging in slow motion."
Bij Shopify wordt verwacht dat AI volledig geïntegreerd is in elk project. Niet als experiment, maar als essentieel onderdeel van hoe je werkt en waarde creëert.
Wat dit concreet betekent voor elk team bij Shopify:
Begin elk project met AI. Gebruik AI in de eerste fase van nieuwe ideeën of campagnes. Het helpt je sneller denken, testen en bijsturen.
Maak AI onderdeel van je evaluatiegesprekken. Vraag collega’s hoe zij AI inzetten en geef elkaar tips om slimmer te werken.
Laat zien wat werkt. Deel handige prompts, inzichten of slimme toepassingen in je team. Zo leren jullie samen steeds sneller bij.
Vraag je altijd eerst af: kan AI dit al voor ons doen? Voordat je extra mensen of budget aanvraagt, moet je kunnen laten zien waarom AI de klus niet kan klaren. Wat als er al autonome AI-agents in je team zaten? Alleen die vraag leidt vaak al tot verrassende inzichten en goede nieuwe ideeën.
AI is voor iedereen. Van stagiair tot directie, iedereen wordt geacht ermee te werken en te blijven leren.
Werk structureel met AI, niet alleen als experiment. Plan momenten in om nieuwe tools uit te proberen, te verbeteren en te integreren in je dagelijkse werk.
Shopify laat zien dat AI niet als hype wordt gezien, maar een structureel onderdeel van hoe moderne organisaties werken, beslissen en groeien.
Nieuwe gratis AI-trainingen van OpenAI, NVIDIA en Google
Wil je met AI aan de slag, maar weet je niet waar je moet beginnen of hoe je de volgende stap zet? De grote spelers zetten vol in op AI-educatie en bieden nu gratis én begrijpelijke trainingen aan.
OpenAI lanceerde de OpenAI Academy, een leerplatform met korte video’s, workshops en live sessies. Van de basis van ChatGPT tot AI voor developers, docenten, non-profits en zelfs AI voor ouderen. Het platform richt zich op breed toegankelijke AI-geletterdheid. Geen certificaten (nog), maar wel een prima eerste stap voor iedereen die AI wil integreren in zijn werk.
Google – Cloud Skills Boost Op Google's Cloud Skills Boost vind je een uitgebreide bibliotheek van AI- en machine learning-cursussen. Van “Intro to Generative AI” tot “Build and Deploy Machine Learning Solutions”. De meeste trainingen zijn gratis en bevatten labs, quizzen en badges. Perfect als je AI wilt koppelen aan Google Cloud en Gemini-tools.
Microsoft – Microsoft Learn Via Microsoft Learn biedt Microsoft een reeks leerroutes aan voor AI, Copilot, Azure en machine learning. Cursussen zoals “Get started with AI on Azure” en “Build intelligent apps with Copilot” helpen je AI-oplossingen te bouwen binnen het Microsoft-ecosysteem. Je kunt leren in je eigen tempo en je voorbereiden op certificeringen.
NVIDIA – NVIDIA Academy NVIDIA biedt via NVIDIA Academy gratis en betaalde cursussen rond AI, deep learning, data science en edge computing. Je vindt hier praktijkgerichte trainingen zoals “Fundamentals of Deep Learning” en “Accelerated Data Science”, inclusief hands-on labs met GPU’s. Veel gebruikt in R&D en techteams die met generatieve AI en neurale netwerken werken.
Of je nu net begint of al langer experimenteert: deze trainingen helpen je om AI beter te begrijpen én slimmer in te zetten in je dagelijkse werk.
ChatGPT kan nu nog meer onthouden
ChatGPT heeft een belangrijke geheugen-upgrade gekregen. Vanaf nu kan het model niet alleen je opgeslagen voorkeuren onthouden, maar ook eerdere gesprekken automatisch meenemen in nieuwe chats. Dat maakt de antwoorden persoonlijker, relevanter en vooral veel vloeiender.
Nieuwe gesprekken bouwen voort op wat ChatGPT al van je weet: of je nu hulp zoekt bij schrijven, leren, brainstormen of plannen. Belangrijk om te weten: jij bepaalt wat er onthouden wordt.
Je kunt altijd uitschakelen dat eerdere chats worden meegenomen, of geheugen helemaal uitzetten. Ook kun je via de chat direct aanpassen wat ChatGPT over je weet. En wil je even zonder geheugen werken? Gebruik dan de tijdelijke chatfunctie.
Deze nieuwe geheugenfunctie in ChatGPT zorgt voor een belangrijke verschuiving. We gaan van slimme promptmachine naar een AI die echt met je samenwerkt. Niet één keer, maar doorlopend.
Wat betekent dit voor marketing?
Consistente branding zonder herhaling Je hoeft niet telkens opnieuw uit te leggen wat je merk doet, wat je tone-of-voice is of voor wie je schrijft. ChatGPT onthoudt jouw briefing, doelgroep en stijl en past dit automatisch toe bij het maken van nieuwe content. Dat scheelt tijd én zorgt voor consistente output.
Efficiënter werken aan campagnes of strategie Werk je aan een contentcampagne of productlancering? ChatGPT kan eerdere gesprekken onthouden, inclusief ideeën, feedback en correctierondes. Geen eindeloze herhaling van context meer. Je pakt gewoon het gesprek weer op waar je gebleven was.
Jouw persoonlijke AI-adviseur Van het analyseren van marktonderzoek tot het meedenken over positionering of pricing: ChatGPT onthoudt jouw strategie, eerdere keuzes en marktinzichten. Zo groeit de AI met je mee en wordt het een steeds waardevollere sparringpartner.
Let op: geheugen = verantwoordelijkheid Je blijft zelf verantwoordelijk voor wat je deelt. Vooral bij gevoelige informatie is het slim om goed na te denken over wat de AI mag onthouden. En hoewel het geheugen krachtig is, kan het soms nog irrelevante context terughalen.
Deze geheugenfunctie is essentieel voor AI-bedrijven die bouwen aan langdurige gebruikersbinding. Hoe beter de AI jou leert kennen, hoe lastiger het wordt om over te stappen naar een concurrent die nog niets van je weet. Toekomstige AI-systemen worden niet alleen beoordeeld op hun output, maar ook op hun vermogen om te personaliseren en context vast te houden over langere tijd.
Dat maakt de keuze voor een AI-model niet zomaar een praktische overweging, maar een strategische. Wat je vandaag kiest, bepaalt straks je flexibiliteit.
Deze geheugenverbetering is nu beschikbaar voor Plus- en Pro-gebruikers, behalve in de EER, VK, Zwitserland en Scandinavië. In Nederland moeten we dus nog even geduld hebben. Team-, Enterprise- en Edu-accounts krijgen de functie over een paar weken.
Zodra je de melding ziet in ChatGPT, weet je dat je toegang hebt.
Release o3 en o4-mini binnenkort, kort daarna GPT-5
Sam Altman, CEO van OpenAI, kondigde deze week aan dat er een wijziging in de planning komt. In plaats van meteen door te pakken naar GPT-5 (dat eind mei verwacht werd), verschijnen er binnen een paar weken eerst nog twee tussenmodellen: o3 en o4-mini. GPT-5 volgt daarna, “in een paar maanden”.
Volgens Altman:
“We kunnen GPT-5 veel beter maken dan we dachten. Maar het bleek lastiger dan verwacht om alles soepel te integreren. En we willen genoeg capaciteit opbouwen om de enorme vraag straks aan te kunnen.”
Met ‘integreren’ bedoelt Altman het samenvoegen van alle bestaande modellen en tools (van ChatGPT-4o, 4.5, o-series en mini-varianten tot OpenAI’s agents en multimodale tools zoals Sora) in één krachtig GPT-5 model.
Verwacht wordt dat GPT-5 een grote stap vooruit wordt, met nog veel meer mogelijkheden dan de huidige modellen.
AI als fundering van alles: dit is Google's nieuwe AI-aanpak
Tijdens Google Cloud Next werd afgelopen dagen duidelijk dat AI de nieuwe basislaag wordt onder bijna alles wat Google doet. En de nieuwste generatie modellen presteert beter dan Google zelf had verwacht:
Gemini 2.5 Pro voor onderzoek en analyse
Veo 2 voor video
Imagen 3 voor beeld
Lyria voor muziek
Chirp 3 voor spraak
Deze modellen worden nu geïntegreerd in Google Cloud. Volgens Google is dit hét moment om voorsprong te nemen op OpenAI, door AI direct beschikbaar te maken voor ontwikkelaars, marketeers en bedrijven.
En er kwamen nog meer updates.
Gemini Live: je camera als AI-hulp
Gemini Live is nu beschikbaar voor Pixel 9 en komt eraan voor andere Android-gebruikers met een Gemini Advanced-abonnement. Deze nieuwe functie verandert je telefoon in een real-time AI-gids.
Richt je camera op een gebouw, gerecht of product en krijg direct uitleg of suggesties. Deel je scherm en laat Gemini helpen bij het vergelijken van producten of het doorgronden van ingewikkelde instructies. Alles werkt met spraak of tikken.
Gemini Live is beschikbaar in de Gemini-app via de Live-knop (druk op je power-knop en houd vast).
Gemini Deep Research: Nog beter AI-onderzoek
Gemini’s Deep Research werkt nu met het krachtigste model tot nu toe: Gemini 2.5 Pro. Eén slimme vraag is genoeg. Gemini zoekt, analyseert, combineert en levert een helder rapport op.
Gebruik het voor:
Markt- en concurrentieonderzoek
Samenvattingen van whitepapers of lange documenten
Strategische analyses en vergelijkingen
Inzichten voor pitches, briefings of contentcreatie
Activeer via het menu, kies Deep Research, stel je vraag en voeg eventueel documenten of links toe. Gemini gaat dan voor je aan de slag om een uitgebreide uitwerking te maken.
Beschikbaar voor alle Gemini Advanced gebruikers via web, Android en iOS.
Audio-overzichten nu ook in Gemini
De populaire audio-overview functie van Google's NotebookLM is nu ook beschikbaar in Gemini. Hiermee kun het Deep Research rapport omzetten in een podcast-achtige voice-over en luisteren terwijl je onderweg bent. Ook kun je deze functie gebruiken voor losse bestanden. Zo gebruik je het: 1. Upload een bestand 2. klik op 'Audio-overzicht genereren' (deze optie zie je pas verschijnen na het uploaden van een bestand).
3. Luister de 'podcast' versie.
4. Download eventueel het 'audio bestand'
De stemmen zijn nu alleen nog in het Engels, met twee vaste stemmen. Het zal een kwestie van tijd zijn dat dit ook in het Nederlands is en met zelf te kiezen stemmen (en in de toekomst wellicht zelfs eigen stemmen).
Vertex AI wordt alles-in-één AI-contentcreatie platform Google’s Vertex AI is op dit moment het enige platform met generatieve modellen voor beeld, video, audio én muziek.
Nieuw:
Lyria: genereert muziek op basis van tekstprompts (denk: AI-soundtrack voor je merk).
Veo 2: geavanceerde videobewerking met inpainting, camera-animatie en interpolatie.
Chirp 3: maakt realistische custom voices in 10 seconden, inclusief speakerherkenning voor transcripties.
Imagen 3: nog scherpere en natuurlijkere beeldgeneratie, nu met slimme bewerkingsopties.
Alle modellen zijn voorzien van ingebouwde veiligheid, watermerken en copyrightbescherming.
Microsoft Copilot: jouw persoonlijke AI-partner
Microsoft breidt Copilot uit met een reeks nieuwe functies. Het doel: een AI-partner die niet alleen antwoord geeft, maar ook meedenkt en uitvoert.
Wat is er nieuw:
Memory: Copilot onthoudt voorkeuren, interesses en lopende projecten. Jij bepaalt wat hij wel of niet bewaart.
Actions: Taken zoals reserveringen maken of iets laten bezorgen kunnen nu direct via chat.
Copilot Vision: Gebruik je camera voor live analyse van je omgeving. Vergelijkbaar met OpenAI's geavanceerde camera functie en Gemini Live van Google.
Pages: Een slimme werkruimte waarin Copilot notities, ideeën en content helpt structureren en uitwerken.
Podcasts: Laat Copilot op basis van informatie een persoonlijke podcast maken. Lijkt op NotebookLM.
Shopping: Zoekt automatisch producten, vergelijkt prijzen en geeft meldingen bij aanbiedingen.
Deep Research: Voor diepgaand onderzoek en samenvattingen van grote hoeveelheden informatie.
Copilot Search: Combineert traditioneel zoeken met AI. Je krijgt uitgebreidere antwoorden met bronnen erbij.
Als deze functies goed werken en zich verder ontwikkelen, heeft Microsoft alles in huis om een serieuze AI-speler te worden: de infrastructuur, de financiële slagkracht, een enorme gebruikersbasis én de samenwerking met OpenAI.
Copilot is beschikbaar via de app (iOS, Android, Windows) en web.
Genspark lanceert Super Agent: een indrukwekkend goede AI-agent
De strijd om de eerste breed inzetbare AI-agent is losgebarsten. De startup Genspark lanceerde deze week Super Agent. Een autonome AI die complexe taken uitvoert, van een complete reisplanning tot het bellen van restaurants met een realistische stem, inclusief dieetwensen en tafelvoorkeuren. Maar kan bijvoorbeeld ook een hele uitwerking maken voor een productlancering.
Super Agent werkt met negen verschillende LLMs, meer dan 80 tools (zoals Phone Tool, Map Tool en Deep Research) en tientallen eigen datasets. Het systeem handelt zelfstandig, laat live zien welke stappen het zet en voelt daardoor minder als een black box en meer als een slimme collega.
Een vijfdaagse trip naar San Diego plande, inclusief routes en restaurantboekingen.
Een kookvideo produceerde met recepten, scènes en voice-over.
Een satirische animatie maakte rond een politiek schandaal.
Super Agent scoort 87,8% op de GAIA-benchmark(een standaardtest die meet hoe goed AI-agents echte taken zelfstandig kunnen uitvoeren), hoger dan de 86% van concurrent Manus. Manus was tot voor kort een snelgroeiende AI-agent uit China, met een slimme multi-agent architectuur en open source tools. Maar Genspark zet daar nu een krachtiger, eigen ecosysteem tegenover.
Waarom is dit interessant?
Genspark laat zien waar AI-agents echt naartoe gaan: zelfstandig denken, combineren en uitvoeren. En dat werkt nu al verrassend goed. Volgens de makers is Super Agent betrouwbaarder dan veel andere agents, zoals OpenAI’s Operator.
Dit bleek ook uit mijn eerste tests, die meteen indruk maakten. Binnen een paar minuten had ik een vijfdaagse trip, compleet met programma, een infographic en zelfs een korte sfeerimpressie als video. In een andere test liet ik een volledige productpositionering uitwerken, inclusief websitepagina’s, een presentatie en een bijpassende video. Niet alles is meteen perfect bruikbaar, maar je krijgt wél een scherp beeld van de potentie en de richting waarin dit zich ontwikkelt.
Je kunt het ook gewoon zelf proberen, zonder wachtrij of ingewikkelde setup.
Geef een opdracht, bijvoorbeeld: “boek een restaurant in Berlijn met vegetarische opties”
Kijk live mee hoe de agent tools aanroept en je verzoek uitvoert
Stuur daarna eenvoudig een vervolgvraag of een nieuwe taak
Let op! Video's laten genereren binnen Genspark (met Google Veo 2) kost veel credits.
De tijd van AI-agents is geen toekomstvisie meer. Ze zijn er. En ze worden snel beter.
🎬 Runway lanceert Gen-4 Turbo: video’s in 30 seconden
Runway heeft zijn krachtigste videomodel tot nu toe uitgebracht: Gen-4 Turbo. Hiermee maak je in slechts 30 seconden een video van 10 seconden. Ideaal als je snel verschillende ideeën wilt uitproberen of scènes wilt verfijnen.
Door de hoge snelheid kun je makkelijk meerdere versies testen, aanpassingen doen en je creatief proces versnellen. Gen-4 Turbo is vanaf nu beschikbaar voor alle abonnementen.
🎨 Midjourney V7: sneller beeld maken én beter afgestemd op jouw stijl
Midjourney's nieuwe model V7 is er, en je kunt ’m nu al zelf testen. Het nieuwe model snapt je prompts beter, geeft beelden meer detail en laat mensen, handen en objecten een stuk realistischer uit de verf komen.
V7 kun je afstemmen op je eigen voorkeuren. Na een korte setup maakt Midjourney beelden die passen bij jouw stijl en smaak. En je kunt dat op elk moment aanpassen.
Nieuw is ook Draft Mode. Daarmee maak je binnen een paar seconden beelden, tegen lagere kosten. Perfect als je iets snel wil uitproberen. Valt het in de smaak? Klik op ‘enhance’ en je krijgt direct een versie in hoge kwaliteit.
Je kunt zelfs praten tegen Midjourney. In Draft Mode activeer je spraak, vertel je wat je wil veranderen (“maak het avond”, “vervang de kat door een uil”) en het systeem past je beeld automatisch aan.
V7 is nu beschikbaar in twee snelheden: Turbo (voor wie niet wil wachten) en Relax (voor wie wat meer geduld heeft). Sommige functies, zoals bewerken en doortekenen, gebruiken voorlopig nog de vorige versie. Die worden de komende weken bijgewerkt.
Deze webinar is interessant voor bedrijven die beter en makkelijker inzicht willen krijgen in al hun marketingprestaties en resultaten willen optimaliseren. Je krijgt een demo van het meest uitgebreide marketingdashboard voor social media, website, webshop, social media ads, Google ads, posities in Google search en omzet.
Je krijgt ook een eerste sneak preview van onze AI-data-analist die rechtstreeks in de dashboards vragen beantwoordt en diepgaande analyses uitvoert. Dit wordt écht next level. 👀
In deze webinar staan de belangrijkste AI-ontwikkelingen in april centraal. Je krijgt praktische voorbeelden van AI-tools in de praktijk en tips voor succesvolle implementatie van AI in marketing.
Heb je vragen over bepaalde AI-toepassingen, de implementatie van AI in je marketing, marketing dashboards of wil je je team uitbreiden met AI-collega's? Laat het ons weten, we helpen je graag.